Kā izvēlēties virtuves nazi: pilnīgs ceļvedis

Kuhařský nůž WMF
Kāpēc ir vērts ieguldīt līdzekļus pavāra naža iegādē?
Mēs jums sniegsim padomus par to, kā orientēties pavāra nažos, kam pievērst uzmanību, tos izvēloties, kam pievērst uzmanību un kāpēc ir vērts ieguldīt.
  • Pavāra nazis ir universāls rīks, ko visbiežāk ņemat rokās virtuvē.
  • Ja izvēlēsieties kvalitatīvu un neuzturīgu izstrādājumu, tas kalpos daudzus gadus.
  • Jūs uzreiz pamanīsiet atšķirību, jo griešana un griešana ar virtuves nazi ir ievērojami vienkāršāka.
Gatavošanas naži


Klasiskais šefpavārs vai japāņu?

Klasický kuchařský nůž
Klasiskais pavāra nazis

Klasiskais pavāra nazis, ko dažkārt dēvē arī par šefpavāra nazi vai vienkārši rietumu pavāra nazi, ir universāls instruments ar plašāku izliektu asmeni. Parasti tas ir izgatavots no nerūsējošā tērauda vai oglekļa tērauda, tāpēc kopumā ir smagāks un izturīgāks. Tāpēc ar to var viegli griezt cietus pārtikas produktus, piemēram, gaļu ar kauliem, ķirbjus vai melones.

Klasiskais pavāra nazis

Japonský nůž
Japāņu nazis

Japāņu naži, piemēram, santoku vai gyuto, ir vieglāki, un to asmens parasti ir plānāks, ar nelielu izliekumu vai bez tā. Tie parasti ir izgatavoti no cietāka tērauda, kas nodrošina izcilu asumu, bet vienlaikus ir trausli. Tāpēc tie ir daudz labāk piemēroti smalku zivju griešanai vai garšaugu sasmalcināšanai.

Japāņu virtuves nazis



Labākie virtuves naži pēc klientu atsauksmēm

Mūsu padoms
Lasīt arī
->
noze japonske
Japāņu naži - pilnīgs ceļvedis
Japāņu nažos ir apvienota precizitāte, asums, meistarība un arī perfekts dizains. Mēs palīdzēsim jums orientēties.
tvrdost nože
Cik cietam jābūt pavāra nažam
Naža cietība ir galvenais rādītājs, kas nosaka tā izturību un spēju saglabāt asumu. To norāda pēc Rokvela skalas (HRC), pēc kuras:
  • Kvalitatīvu pavāra nažu ideālajai cietībai jābūt 52-56 HRC robežās. Šis līmenis nodrošina ideālu līdzsvaru starp asumu un nodilumizturību, garantējot ilgu nažu kalpošanas laiku un uzticamu darbību ikdienas lietošanā.
  • Japāņu naži damaska tērauda HRC ir augstāka par 60.
  • Mūsdienu galda piederumu tērauda cietība ir 64-68 HRC.
  • Tajā pašā laikā, jo cietāks ir nazis, jo trauslāks tas ir. Tāpēc ļoti cieti naži ir lieliski piemēroti smalkiem darbiem (piemēram, zivju filetēšanai), bet tos var viegli sabojāt, griežot kaulus.
Uzmanieties no nažiemkas vispār nenorāda cietību. Uzņēmumi, kas ražo kvalitatīvus produktus, nekautrējas norādīt visus savu produktu parametrus.
Gatavošanas naži


čepel kuchařského nože
Pavāra naža asmens

  • Damaskas tērauds veidojas, apvienojot divu veidu tēraudus - vienu ar ļoti augstu oglekļa saturu un otru ar ļoti zemu oglekļa saturu. Tas padara no šī metāla izgatavoto asmeni ne tikai ļoti spēcīgu, asu un izturīgu, bet arī ar izcilu dizainu.
  • Oglekļa tērauds ir ļoti asa un viegli asināma. Tomēr, tāpat kā jebkuram lieliskam materiālam, arī oglekļa tērauda asmenim ir nepieciešama neliela kopšana, rūpīgi mazgājot un žāvējot pēc katras lietošanas reizes, jo tas nav izturīgs pret koroziju.
  • Nerūsējošais tērauds ir pieejams risinājums, kas ir viegli kopjams un labi izturīgs pret koroziju, taču jums jābūt gataviem biežākai slīpēšanai.
  • Keramika ir pieejams, viegls un, pats galvenais, ļoti ass. Tomēr tajā pašā laikā ir vērts pieminēt, ka to nav viegli asināt un tas ir trausls. Tāpēc tas ir materiāls, kas vairāk piemērots mazākiem virtuves nažiem, kurus neizmanto gaļas vai cietu dārzeņu griešanai.


rukojeť kuchařského nože
Pavāra naža rokturis

  • Koks ir patīkams pieskārienam, neslīd un piešķir nažam klasisku izskatu. No otras puses, tas ir prasīgāks uzturēšanā, jo regulāri jāapstrādā ar eļļu, lai novērstu tā izžūšanu un plaisāšanu. Tajā pašā laikā koks absorbē mitrumu un taukus, kas var traucēt tā elegantajam dizainam.
  • Metāls ir ļoti izturīgs, viegli kopjams, izskatās moderni un profesionāli. No otras puses, tas ir smagāks, auksts uz tausti un var būt arī slidens.
  • Plastmasa ir ļoti izturīgs pret mitrumu, taukiem un citām vielām, kas bieži sastopamas virtuvē. Tā ir arī viegli tīrāma un neprasa īpašu kopšanu. Tomēr plastmasas rokturi bieži vien neizskatās tik estētiski.
  • Kompozīts ir vairāku materiālu maisījums, kas bieži vien ietver pretslīdes slāni. Saliktie slāņi ir izturīgi un viegli kopjami.
Delka cepele
Pavāra nazis: asmens garums

Īss (15-18 cm): ideāli piemērotas iesācējiem vai smalkākajiem pavāriem, tās parasti labāk der sieviešu rokās. Tie ir piemēroti arī mazāka apjoma griezumiem un precīzākiem griezumiem.

Vidēja izmēra (20-23 cm): universāls izmērs, kas piemērots lielākajai daļai gatavošanas darbību. Ja plānojat, ka jūsu virtuvē būs tikai viens pavāra nazis, izvēlieties šo garumu.

Garš (25+ cm): ideāli piemērots ikvienam, kurš bieži gatavo lielas gaļas vai dārzeņu porcijas, ir pārliecināts virtuvē un uzskata, ka lieli naži ir īsta vērtība.

Gatavošanas naži

Kalts vai presēts nazis?

Kalts nazis
Kaltu nazi izgatavo, karsti kaltā veidā (ar rokām vai ar mašīnu). Šis process ievērojami nostiprina naža materiālu, tādējādi nodrošinot lielāku izturību un ilgāku kalpošanas laiku. Turklāt kalts nazis ir daudz mazāk pakļauts plaisāšanai un ilgi saglabās asumu. Sakarā ar ražošanas sarežģītību, jo īpaši ar rokām kaltiem nažiem, ir jārēķinās ar augstāku cenu. Tomēr tas padara kaltu nazi par lielisku dāvanu tipu īpašiem gadījumiem.
Spiests nazis
Presēto nazi parasti veido ražošanas līnijā, izgriežot to no tērauda plāksnes un pēc tam to uzasinot. Tā izgatavošanai izmantotais materiāls bieži vien ir identisks tam, ko izmanto kaltajiem nažiem, tāpēc noteikti nav taisnība, ka presētie naži nav kvalitatīvi. Tomēr, tā kā tie neiziet kalšanas procesu, tie nav tik cieti, tāpēc asmens ātrāk sadilst. Presēto nažu priekšrocība ir to cena.

Iecienītākie pavāra naži

tmp

Kā kopt pavāra nažus

Pēc lietošanas noskalojiet nazi ar siltu ūdeni un maigu mazgāšanas līdzekli un nekavējoties nosusiniet. Uzglabājiet to bloks, aizsargvāciņš vai magnētiskā josla. Izvairieties atstāt nažus atvilktnes nodalījumā, jo tie daudz ātrāk nolietojas. Regulāri asiniet nažus, izmantojotMērķi vai abrazīvu akmeni, vai arī lai to profesionāli uzasina. Uzziniet vairāk par pavāra nažu kopšanu...

Zāģi un slīpmašīnas

Labākie pavāru nažu zīmoli

Image

Augstas klases galda piederumu meka ir Vācijas pilsēta Zolingena, kas ir arī starptautiski aizsargāts cilmes vietas nosaukums ar reģistrētu preču zīmi. To var izmantot tikai tādu galda piederumu izstrādājumu apzīmēšanai, kuri ir apstrādāti un pabeigti visos ražošanas pamatprocesos Zālingenas rūpniecības zonā.

Starp vadošajiem ražotājiem, kas jau vairākus gadsimtus turpina šo galda piederumu tradīciju, ir .Zwilling, Wüsthof vai Güde Solingen. Citi augsti novērtēti virtuves naži ir šādi: Victorinox, Kalts, Dellinger vai Lion Sabatier.

Izvēlēties nazi
BIEŽĀK UZDOTIE JAUTĀJUMI
Visbiežāk uzdotais jautājums
Kāda ir atšķirība starp virtuves nazi un Santoku nazi?
Pavāra nazis tam ir platāks un izliekts asmens, tas ir universāls un piemērots dažādiem virtuves darbiem.Santoku nažam ir taisnāks un platāks asmens ar strupu galu, tas ir vieglāks un plānāks, kas ļauj veikt precīzus griezumus. Tas ir piemērots dārzeņu, gaļas un zivju kapāšanai, griešanai un griešanai šķēlēs.
Cik bieži vajadzētu asināt virtuves nazi?
Biežums slīpēšana ir atkarīgs no lietošanas intensitātes. Kopumā nazi ieteicams asināt vismaz reizi divās nedēļās ar mājas asinātāju un reizi gadā profesionāli.
Kāds ir labākais veids, kā uzglabāt pavāra nažus?
Naži jāglabā bloki, stendi, sliedes vai futrāļi. Šīs metodes aizsargā asmeni, vienlaikus nodrošinot drošību virtuvē.
Vai virtuves nažus var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā?
Mazgāt nažus trauku mazgājamajā mašīnā parasti nav ieteicams. Ķimikālijas un augsta temperatūra var sabojāt asmeni un rokturi.
Kā zināt, vai nazis ir pareizi uzasināts?
Pareizi uzasināts nazis vienmērīgi un bez piepūles sagriež papīru vai tomātu, neizkropļojot formu. Asmenim jābūt taisnam un bez iecirtumiem vai nelīdzenumiem.
Kāds ir asināšanas leņķis un kāds ir labākais leņķis virtuves nažiem?
Slīpēšanas leņķis ir leņķis, kādā asmens tiek asināts. Klasiskajiem virtuves nažiem leņķis parasti ir 20-22 grādi katrā pusē, savukārt japāņu nažiem leņķis ir asāks - 15-16 grādi. Zemāks leņķis nozīmē asāku asmeni, taču vienlaikus tas var būt mazāk izturīgs.
Kā izvēlēties pareizo naža asmens garumu?
Asmeņu garums ir atkarīgs no jūsu personīgajām vēlmēm un no tā, kādus ēdienus gatavojat visbiežāk. Universālā pavāra naža garums parasti ir 20 cm.
Kā es varu zināt, vai man ir pareizi sabalansēts nazis?
Pareizi sabalansētam nažam ir līdzsvara punkts (saukts par bolsteri) vietā, kur asmens saskaras ar rokturi. Lai to pārbaudītu, novietojiet pirkstu zem šīs naža daļas un pārliecinieties, vai nazis ir līdzsvarots.
Vai vieglāks vai smagāks nazis ir labāks?
Vienkāršāk sakot, vieglāki naži ir vieglāk lietojami un neapgrūtina roku, savukārt smagāki naži ir stabilāki, tāpēc griešanas laikā tiem nepieciešams mazāks spēks.