- Pavāra nazis ir universāls rīks, ko visbiežāk ņemat rokās virtuvē.
- Ja izvēlēsieties kvalitatīvu un neuzturīgu izstrādājumu, tas kalpos daudzus gadus.
- Jūs uzreiz pamanīsiet atšķirību, jo griešana un griešana ar virtuves nazi ir ievērojami vienkāršāka.
Klasiskais šefpavārs vai japāņu?
Klasiskais pavāra nazis, ko dažkārt dēvē arī par šefpavāra nazi vai vienkārši rietumu pavāra nazi, ir universāls instruments ar plašāku izliektu asmeni. Parasti tas ir izgatavots no nerūsējošā tērauda vai oglekļa tērauda, tāpēc kopumā ir smagāks un izturīgāks. Tāpēc ar to var viegli griezt cietus pārtikas produktus, piemēram, gaļu ar kauliem, ķirbjus vai melones.
Japāņu naži, piemēram, santoku vai gyuto, ir vieglāki, un to asmens parasti ir plānāks, ar nelielu izliekumu vai bez tā. Tie parasti ir izgatavoti no cietāka tērauda, kas nodrošina izcilu asumu, bet vienlaikus ir trausli. Tāpēc tie ir daudz labāk piemēroti smalku zivju griešanai vai garšaugu sasmalcināšanai.
Labākie virtuves naži pēc klientu atsauksmēm
- Kvalitatīvu pavāra nažu ideālajai cietībai jābūt 52-56 HRC robežās. Šis līmenis nodrošina ideālu līdzsvaru starp asumu un nodilumizturību, garantējot ilgu nažu kalpošanas laiku un uzticamu darbību ikdienas lietošanā.
- Japāņu naži damaska tērauda HRC ir augstāka par 60.
- Mūsdienu galda piederumu tērauda cietība ir 64-68 HRC.
- Tajā pašā laikā, jo cietāks ir nazis, jo trauslāks tas ir. Tāpēc ļoti cieti naži ir lieliski piemēroti smalkiem darbiem (piemēram, zivju filetēšanai), bet tos var viegli sabojāt, griežot kaulus.
Pavāra naža asmens
- Damaskas tērauds veidojas, apvienojot divu veidu tēraudus - vienu ar ļoti augstu oglekļa saturu un otru ar ļoti zemu oglekļa saturu. Tas padara no šī metāla izgatavoto asmeni ne tikai ļoti spēcīgu, asu un izturīgu, bet arī ar izcilu dizainu.
- Oglekļa tērauds ir ļoti asa un viegli asināma. Tomēr, tāpat kā jebkuram lieliskam materiālam, arī oglekļa tērauda asmenim ir nepieciešama neliela kopšana, rūpīgi mazgājot un žāvējot pēc katras lietošanas reizes, jo tas nav izturīgs pret koroziju.
- Nerūsējošais tērauds ir pieejams risinājums, kas ir viegli kopjams un labi izturīgs pret koroziju, taču jums jābūt gataviem biežākai slīpēšanai.
- Keramika ir pieejams, viegls un, pats galvenais, ļoti ass. Tomēr tajā pašā laikā ir vērts pieminēt, ka to nav viegli asināt un tas ir trausls. Tāpēc tas ir materiāls, kas vairāk piemērots mazākiem virtuves nažiem, kurus neizmanto gaļas vai cietu dārzeņu griešanai.
Pavāra naža rokturis
- Koks ir patīkams pieskārienam, neslīd un piešķir nažam klasisku izskatu. No otras puses, tas ir prasīgāks uzturēšanā, jo regulāri jāapstrādā ar eļļu, lai novērstu tā izžūšanu un plaisāšanu. Tajā pašā laikā koks absorbē mitrumu un taukus, kas var traucēt tā elegantajam dizainam.
- Metāls ir ļoti izturīgs, viegli kopjams, izskatās moderni un profesionāli. No otras puses, tas ir smagāks, auksts uz tausti un var būt arī slidens.
- Plastmasa ir ļoti izturīgs pret mitrumu, taukiem un citām vielām, kas bieži sastopamas virtuvē. Tā ir arī viegli tīrāma un neprasa īpašu kopšanu. Tomēr plastmasas rokturi bieži vien neizskatās tik estētiski.
- Kompozīts ir vairāku materiālu maisījums, kas bieži vien ietver pretslīdes slāni. Saliktie slāņi ir izturīgi un viegli kopjami.
Īss (15-18 cm): ideāli piemērotas iesācējiem vai smalkākajiem pavāriem, tās parasti labāk der sieviešu rokās. Tie ir piemēroti arī mazāka apjoma griezumiem un precīzākiem griezumiem.
Vidēja izmēra (20-23 cm): universāls izmērs, kas piemērots lielākajai daļai gatavošanas darbību. Ja plānojat, ka jūsu virtuvē būs tikai viens pavāra nazis, izvēlieties šo garumu.
Garš (25+ cm): ideāli piemērots ikvienam, kurš bieži gatavo lielas gaļas vai dārzeņu porcijas, ir pārliecināts virtuvē un uzskata, ka lieli naži ir īsta vērtība.
Kalts vai presēts nazis?
Iecienītākie pavāra naži
Kā kopt pavāra nažus
Pēc lietošanas noskalojiet nazi ar siltu ūdeni un maigu mazgāšanas līdzekli un nekavējoties nosusiniet. Uzglabājiet to bloks, aizsargvāciņš vai magnētiskā josla. Izvairieties atstāt nažus atvilktnes nodalījumā, jo tie daudz ātrāk nolietojas. Regulāri asiniet nažus, izmantojotMērķi vai abrazīvu akmeni, vai arī lai to profesionāli uzasina. Uzziniet vairāk par pavāra nažu kopšanu...
Labākie pavāru nažu zīmoli
Augstas klases galda piederumu meka ir Vācijas pilsēta Zolingena, kas ir arī starptautiski aizsargāts cilmes vietas nosaukums ar reģistrētu preču zīmi. To var izmantot tikai tādu galda piederumu izstrādājumu apzīmēšanai, kuri ir apstrādāti un pabeigti visos ražošanas pamatprocesos Zālingenas rūpniecības zonā.
Starp vadošajiem ražotājiem, kas jau vairākus gadsimtus turpina šo galda piederumu tradīciju, ir .Zwilling, Wüsthof vai Güde Solingen. Citi augsti novērtēti virtuves naži ir šādi: Victorinox, Kalts, Dellinger vai Lion Sabatier.