Precīza un viegla gaļas un zivju griešana - tieši šim nolūkam tika radīti griešanas un griešanas naži. Kāda ir atšķirība starp šiem instrumentiem, kad kuru no tiem izmantot un kā izvēlēties labāko no plašā klāsta? Uzziniet to mūsu praktiskajā rokasgrāmatā.

Kāda ir atšķirība starp tām?
Šķēlēšanas nazis pret griešanas nazi

- Garš, plāns un lokans nazis ar nedaudz noapaļotu vai taisnu asmeni.
- Tā ir paredzēta precīzai gaļas, zivju vai cepeša plānās šķēlēs sagriešanai.
- Pateicoties tā plānajam asmeņam, tas viegli izkļūst cauri ēdienam, nebojājot šķiedras.

- Izturīgāks nekā griešanas nazis ar fiksētu un bieži vien garāku asmeni.
- Piemērots lielāku gaļas gabalu, piemēram, cepešu, tītaru vai lielu zivju, griešanai.
- Tas parasti ir mazāk elastīgs, un tam ir izteiktāks gals, kas atvieglo kaulu un locītavu atdalīšanu.
Kvalitatīvi griešanas un griešanas naži
Uz ko vērst uzmanību, izvēloties?
Asmeņa garums
Garumam ir izšķiroša nozīme, griežot lielākus gaļas gabalus.
Šķēlēšanas naži visbiežāk ir 20-35 cm robežās, bet griešanas naži ir aptuveni 20-30 cm. Jo garāks asmens, jo mazāk triepienu nepieciešams, lai griezums būtu perfekts.
Asmeņa materiāls
Kvalitatīvs materiāls nozīmē ilgu kalpošanas laiku un vieglāku apkopi:- Nerūsējošais tērauds - izturīgs pret koroziju, viegli kopjams, bet prasa regulāru slīpēšanu.
- Oglekļa tērauds - notur ļoti asas malas, taču ir vairāk pakļauts rūsēšanai un prasa lielāku rūpību.
- Damaskas tērauds - augstākā kvalitāte, lielisks asums un unikāls dizains, bet arī augstāka cena.
Asmeņa forma un biezums
Šķēlēšanas naži tiem ir šaurāks un elastīgāks asmens, kas ļauj precīzi sagriezt plānas šķēles. Turklāt dažiem griešanas nažiem uz asmens ir izgriezumi, kas samazina ēdiena pielipšanu un nodrošina vienmērīgāku griešanu.
Griešanas naži tiem ir spēcīgāki un biezāki asmeņi, kas palīdz darbā ar cietākiem gaļas gabaliem.
Roktura ergonomika
Pareizs rokturis ir droša un ērta darba atslēga, un tādam tam arī jābūt:- Ērti turas rokā - ar ergonomisku formu, kas nodrošina stingru satvērienu.
- Izgatavots no izturīga materiāla - populāri ir koks, kompozītmateriāli vai sintētika.
- Ar neslīdošu virsmu - drošākai darbībai, īpaši strādājot ar eļļainām izejvielām.

Lai nodrošinātu, ka nazis kalpos ilgus gadus, ievērojiet šos noteikumus:
- Mazgāšana tikai ar rokām - nekad nelieciet kvalitatīvus nažus trauku mazgājamajā mašīnā, jo agresīvie tīrīšanas līdzekļi var sabojāt asmeni un rokturi.
- Regulāra slīpēšana - uzturiet nazi asu ar dzirnakmens vai slīpēšanas akmens.
- Pareiza uzglabāšana - glabā nažus statīvā, uz magnētiskās sliedes vai v aizsargvāciņš.

Gaļas dakša - sagriešanas laikā notur gaļu stabili un novērš tās slīdēšanu.
Gaļas āmurs - ideāli piemērots gaļas mīkstināšanai, mīkstuma uzlabošanai un atvieglo tās pagatavošanu.
Gaļas termometrs - ļauj precīzi izmērīt temperatūru gaļas iekšienē un nodrošina perfektu katra ēdiena pagatavošanu.
Mīļākās gaļas dakšas
