tās ir universāls palīgs ikvienam pavāram - gan profesionālim, gan entuziastam, gan iesācējam. Tos varētu salīdzināt ar kvalitatīvu Šveices armijas nazi: .Tie ir izturīgi, izturīgi un patiesi daudzpusīgi. Nedaudz rūpējoties, tās var pavadīt jūs visu mūžu un kļūt par neaizstājamu virtuves rīku. Tie ir ideāli piemēroti visdažādāko ēdienu pagatavošanai, sākot ar perfektu steiku un beidzot ar smaržīgiem konditorejas izstrādājumiem.
Bet kas padara čugunuir tik īpašs, ka tas turpina atgriezties mūsu virtuvēs arī pēc gadsimtiem? Apskatīsim tās vēsturi, priekšrocības un to, kā pareizi par to rūpēties.
Čuguna trauku vēsture
Čuguna traukiem ir sena tūkstošiem gadu sena vēsture. Pirmie čuguna trauki parādījās senajā Ķīnā ap 220. gadu pirms mūsu ēras, un drīz vien tie izplatījās arī citviet pasaulē, tostarp Āzijā, Eiropā un Amerikā.
Čuguns kļuva populārs Eiropā industriālās revolūcijas laikā, kad to sāka masveidā ražot. Lai gan agrāk čuguns bija neatņemama ikvienas mājsaimniecības sastāvdaļa, tā popularitāte samazinājās līdz ar moderno nepielipīgo trauku parādīšanos. Tomēr mūsdienās, kad cilvēki arvien vairāk pievēršas tradicionālām un ilgtspējīgām gatavošanas metodēm, čuguns piedzīvo renesansi.
Čugunam ir augsta siltuma ietilpība un lieliska vadītspēja.
Tas nodrošina, ka ēdiens tiek vienmērīgi pagatavots un uzsildīts.
Čuguna panna var būt daļa no jūsu mantojuma nākamajām paaudzēm, tā kalpos patiešām ilgi.
Čuguns var izturēt patiešām ekstrēmus apstākļus, gatavojiet tajā uz atklātas uguns.
Tas ir saderīgs ar visu veidu plītīm, tostarp, protams, ar indukcijas plītīm!
Ja to novietosiet labi redzamā vietā, ikviens divreiz padomās, vai jūs neapvainot.
Ar iepriekš minēto nepietiek? Lasiet tālāk, lai uzzinātu 12 iemeslus, kas pārliecinās jūs, ka čuguns ir vienkārši mīlestība!
3 maznozīmīgi PROTI
Salīdzinot, piemēram, ar alumīniju, čuguns ir smags. Taču tas padara to arī izturīgu un izmēru ziņā stabilu. .
Lai gan tās ir virtuves supermens, čuguna pannām ir nepieciešama neliela kopšana. Pēc katras lietošanas reizes tās ir pienācīgi jāizžāvē un noteikti nav jāmazgā trauku mazgājamajā mašīnā.
Pirms pirmās lietošanas reizes mēs iesakām dažas čuguna pannas rūpīgi apdedzināt, lai iegūtu aizsargājošu patinu, un laiku pa laikam apdedzināšanu atkārtot. Taču neuztraucieties, mēs esam sagatavojuši pilnīgu rokasgrāmatu par čuguna pannu pareizu kopšanu, kas palīdzēs jums paveikt šo darbu.
Labākās čuguna pannas pēc klientu atsauksmēm
Čuguna pannas kopšana
Čuguna pannu kopšana sākumā var šķist sarežģīta, taču, tiklīdz būsiet apguvuši pamatpakāpes, tā kļūs par ierastu virtuves rutīnas sastāvdaļu. Pareiza apkope ietver vairākus posmus:
Dedzināšana (garšvielas): Šis ir galvenais solis, kas pasargā pannu no rūsas un rada dabisku nepielipīgu virsmu. Apdedzināšana notiek, pannu ieziežot plānā eļļas kārtiņā un pēc tam uzkarsējot virs dūmu punkta.
Regulāra tīrīšana: pēc katras lietošanas reizes čuguna pannu notīriet ar siltu ūdeni un mīkstu birsti vai sūkli. Izvairieties no agresīviem tīrīšanas līdzekļiem, kas var sabojāt eļļas pārklājumu. Nekad nemazgājiet čuguna pannu trauku mazgājamajā mašīnā!
Droša uzglabāšana: Lai novērstu rūsēšanu, pirms uzglabāšanas pārliecinieties, ka panna ir pilnīgi sausa. Pannu var arī lieliski izžāvēt uz plīts vai cepeškrāsnī. Pēc izžāvēšanas uz virsmas uzklājiet plānu eļļas kārtiņu.
Atsvaidzināt apdegumu: Tā pat vislabākās kopšanas gadījumā čuguna čuguns laiku pa laikam var prasīt atkārtotu apdedzināšanu. Ja pamanāt rūsu vai panna ir zaudējusi savu spīdumu, ir pienācis laiks to atkārtoti uzkarsēt. Process ir tāds pats kā sākotnējās apdedzināšanas gadījumā.
Mūsu padoms
Lasīt
Arī
Pilnīgs ceļvedis čuguna pannu kopšanā
No sākotnējās palaišanas līdz ikdienas apkopei: Uzziniet, kā kopt čuguna traukus, lai tie kalpotu mūžīgi.
Čuguna pannas ir ideāli piemērotas dažādiem ēdienu gatavošanas veidiem, īpaši tiem, kuriem nepieciešama augsta un stabila temperatūra. Šeit ir sniegti daži padomi, kā vislabāk izmantot čuguna plītis:
Uzkarsē pannu: Čuguns uzkarst lēni, bet, kad tas ir karsts, tas vienmērīgi saglabā temperatūru. Uzkarsēta panna ir ideāli piemērota gaļas, dārzeņu apcepšanai vai kraukšķīgu čipsu pagatavošanai.
Piemērotu tauku izmantošana: Gatavojot uz čuguna, ir svarīgi izmantot eļļas un taukus ar augstu dūmu punktu, piemēram, rapšu eļļu vai speķi. Izvairieties no eļļām ar zemu dūmu punktu, kas var izdegt.
Neadhezīvās virsmas uzturēšana: Lai čuguns nepieliptu, ir svarīgi to regulāri apkurināt, pareizi tīrīt un uzturēt sausu. Nepareizu tīrīšanas līdzekļu lietošana var sabojāt aizsargājošo eļļas slāni.
Pareiza lietošana: Čuguna cepeškrāsns ir lieliski piemērota steiku pagatavošanai, dārzeņu cepšanai uz grila, cepšanai, maizes cepšanai un pat desertu, piemēram, pīrāgu gatavošanai. Tomēr izvairieties gatavot stipri skābus ēdienus, piemēram, tomātu mērces, kas var noārdīt aizsargslāni un radīt metāla garšu ēdienam.
Kā čuguns ir salīdzināms ar citiem populārākajiem materiāliem?
Reaktivitāte ar skābiem pārtikas produktiem (bez virsmas apstrādes)
Augsts
Augsts
Nav
Tīrīšanas vieglums
Vidēja
Vidēja
Lielisks
Cena
Zema
Vidēja
Augsts
Honza Hajný, pavārskolas Chefparade šefpavārs:
Čuguna pannas (tāpat kā tērauda) ir ideāli piemērotas steikiem. Ja arī steikam vēlaties panākt grilētas gaļas efektu, nekļūdīsieties, izvēloties kādu no platajām kvalitatīva grila panna piedāvālai nodrošinātu, ka steiks vai pat grilēti dārzeņi vai siers būs ne tikai pareizi pagatavoti, bet arī vizuāli pievilcīgi.
Čuguna pannu priekšrocības veselībai un videi
Papildus praktiskajām priekšrocībām čuguna izmantošanai ir arī pozitīva ietekme uz veselību un vidi:
Ieguvumi veselībai: Litijs var pievienot pārtikai nelielu daudzumu dzelzs, kas ir īpaši noderīgi cilvēkiem ar dzelzs deficītu vai veģetāriešiem. Čuguna pannas arī nesatur kaitīgas ķīmiskās vielas, kas var izdalīties ēdiena gatavošanas laikā.
Ekoloģiskā izvēle: Litija trauki ir izturīgi un ilgtspējīgi, tāpēc tie ir lieliska izvēle ikvienam, kas cenšas samazināt atkritumu daudzumu un vienreizlietojamu vai īslaicīgu virtuves piederumu izmantošanu.
Čuguna pannas ir universāls un izturīgs instruments, kas var uzlabot jūsu virtuvi daudzus gadus. Neatkarīgi no tā, vai esat kaislīgs pavārs, kurš mīl eksperimentēt, vai meklējat uzticamu rīku ikdienas ēdiena gatavošanai, čuguna pannas ir lieliska izvēle. Pareizi kopjot un uzturot, čuguna panna kalpos jums ne tikai kā funkcionāls, bet arī estētisks virtuves papildinājums.
BIEŽĀK UZDOTIE JAUTĀJUMI
Čuguna pannas bieži uzdotie jautājumi
Kāda ir atšķirība starp čuguna un tērauda pannām?
Virtuvē jūs nepamanīsiet atšķirības starp šiem materiāliem. Ķīmiski gan tērauds, gan čuguns ir melnie metāli, kas atšķiras tikai ar oglekļa saturu. Tāpēc oglekļa tērauda pannas un čuguna pannas kopšana ir gandrīz vienāda, un virtuvē tās praktiskās īpašības nemaz tik ļoti neatšķiras.
Kā iekurt čuguna pannu?
Daži pannu ražotāji savus produktus piegādā jau apdedzinātus, bet daži pannu ražotāji par garšvielu pievienošanu jārūpējas pašiem. Apdedzināšana ir aptuveni aizsargājoša eļļas slāņa nodrošināšanakas arī nodrošina, ka ar katru gatavošanas reizi nepielipšanas īpašības palielinās.
Labi izmazgājiet pannu ar karstu, tīru ūdeni.
Izžāvējiet čuguna pannu.
Novietojiet pannu uz karstuma avota (plīts vai atklātas uguns) un ielejiet saulespuķu vai rapšu eļļu - pārklājiet ar to visu apakšējo daļu.
Uzkarsē eļļu, līdz tā sāk dūmot, ļaujiet tai šādi cepties vēl vismaz 2 minūtes - pannas virsma iesarkst.
Tad ļaujiet eļļai atdzist pannā, noteciniet to un noslaukiet pannu ar papīra dvieli.
Čuguna pannu var arī pagatavot cepeškrāsnī, kārtīgi pārziežot to ar eļļu vai speķi un ļaujot cept 180°C temperatūrā aptuveni 2 stundas. Vienmēr pārliecinieties, ka pannas rokturis nav izgatavots no materiāla, kas cepeškrāsnī varētu tikt bojāts!
Uzkarsējiet čuguna pannu tāpat kā tērauda pannu:
Kāda ir labākā eļļa čuguna apdedzināšanai?
Vislabāk ir izmantot eļļu ar augstu dūmu punktu, piemēram, rapšu, saulespuķu vai linsēklu eļļu. Šīs eļļas labi polimerizējas un veido cietu nepielipīgu virsmu.
Kā noņemt iespējamo rūsu no čuguna?
Čuguna pannām ir tendence rūsēt, ja tās netiek pienācīgi koptas. Tomēr tā nav kaitīga parādība. Rūsu no pannas var viegli notīrīt, piemēram, ar rupju sūkli vai stiepļu suku, pēc tam pannu var atkal nomazgāt ar karstu ūdeni, kārtīgi nosusināt un pārklāt ar jaunu eļļas kārtu.
Vai čuguna pannu var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā?
Izvairieties mazgāt čugunu trauku mazgājamajā mašīnā. Lai novērstu rūsēšanu, čuguns jāuztur pēc iespējas sausāks, turklāt mazgāšanas līdzekļi un tabletes var sabojāt aizsargājošo eļļas slāni.
Kā ar čuguna katlu?
Mēs jau zinām, ka čuguna pannas ir lieliskas. Bet tikpat lieliskas ir arī čuguna podi! Pateicoties to izsmalcinātajam dizainam, kvalitatīvai izgatavošanai un izturīgajam vākam, jūs varat pagatavot tādus gardumus kā mājās cepta kraukšķīga maize.