Cik bieži jūs iegādājieties jaunus katlus? Vairums mājsaimniecību drīzāk iegādāsies jaunu auto, nekā jaunu virtuves aprīkojumu. Tieši tāpēc, iegādājoties jaunus katlus, ir vērts ieguldīt laiku un pārdomāt šo pirkumu, jo katli jums droši vien kalpos daudzus gadus. Ar labi izvēlētiem katliem maltītes pagatavot būs daudz vieglāk, un jūs noteikti sajutīsiet arī garšu atšķirību.
Kas būtu jāņem vērā, izvēloties jaunus katlus?
Kāda veida katli man nepieciešami?
Kvalitatīvi katli ir liels ieguldījums. Tā vietā, lai pirktu lielu lētāku katlu komplektu, kas, iespējams, neatbildīs jūsu prasībām, labāk sākt ar dažiem pamata modeļiem vai nelielu komplektu ar 3-4 katliem un, ja nepieciešams, citus katlus iegādāties vēlāk. Ieteicams izvēlēties viena uzticama ražotāja sēriju un laika gaitā papildināt to ar vairākiem katliem. Tādā veidā jūsu katliem būs ne tikai viena veida dizains, bet arī iespēja tos salikt vienu uz otra, kas ir ļoti noderīgi virtuvē ar ierobežotu vietu. Kādiem katliem būtu jābūt katrā virtuvē?
Virtuves pamata komplekts - 3 katlu veidi
- augstais katls - makaronu vai zupu pagatavošanai
- zemais katls- katls sautēšanai ar vāku
- mazais katliņš - ēdienam, kas jāmaisa, piemēram, mērcēm vai putrām
Marcel Vargaeštok, Chefparade pavāru skolas īpašnieks
Lielais katls ir jūsu komplekta pamats. Cik lielam tam vajadzētu būt? Tas atkarīgs no cilvēku skaita, kam gatavojat ēdienu. Makaronu pagatavošanai ir vajadzīgs lielākais ūdens daudzums - jārēķina aptuveni 1 litru ūdens uz vienu porciju. Ja esat divi, pietiek ar divu litru katliņu, bet četru cilvēku ģimenei vajadzīgs četru litru liels katls.
Ja jums patīk sautēti ēdieni, investējiet katlā, kas piemērots lietošanai cepeškrāsnī. Labākā izvēle būs tradicionāls čuguna katls. Jūs varat izmantot čuguna katlu ar vāku plītij un lēnai cepšanai cepeškrāsnī. Pateicoties vienmērīgai siltuma izkliedei, jūs varēsiet pagatavot gardu sautējumu vai vīnā sautētas ribiņas. Tāpat tas lieliski noderēs risoto pagatavošanai.
3 svarīgi katlu veidi
Visdrīzāk jūsu virtuvē pietiks ar 1-2 katliem - zemo katlu un mazo katliņu
Augstie katli
Lielāki un mazāki katli makaronu, zupu, piedevu un līdzīgu ēdienu gatavošanai. Parasti tie ir tikpat gari cik plati, un tiem ir vāks, kas palīdzēs notecināt šķidrumu.
Zemie katli ar vāku
Zemie katli būs piemēroti ēdieniem, kas jāsautē. Tiem vienmēr ir vāks un materiāls, kas piemērots arī lēnai cepšanai un sautēšanai cepeškrāsnī. Kvalitatīvs čuguna zemais katls ir mūža ieguldījums.
Mazais katliņš
Mazā katliņa rokturis ļauj to ērti turēt drošā attālumā no siltuma avota. Tas ir ideāli piemērots mērču un tādu ēdienu pagatavošanai, kam nepieciešama vienmērīga maisīšana.
Kādu materiālu izvēlēties?
Materiāla izvēle noteiks ēdiena garšu, jūsu ērtības ēdiena gatavošanas laikā, kā arī katla mazgāšanas un uzglabāšanas veidu. Kādiem praktiskiem jautājumiem būtu jāpievērš uzmanība, iegādājoties katlu:
- vai tas ir piemērots jūsu plīts veidam
- vai to var lietot krāsnī
- vai to var likt trauku mazgājamajā mašīnā
Iespējams, svarīgākais ir pirmais jautājums, jo problēma visbiežāk ir ar indukcijas plītīm. Lielākā daļa moderno katlu ir piemēroti visu veidu plītīm, bet pirms iegādes ir vērts to vēlreiz pārbaudīt. Ja katlu plānojat likt cepeškrāsnī, jāpievērš uzmanība rokturiem. Bieži ražotājs nosaka vienu temperatūru, ko var izturēt katls, un citu, kas piemērota rokturiem. Jārēķinās, ka čuguna katlus būs jāmazgā ar rokām, tomēr vairums klientu vēlas mazgāt savus katlus trauku mašīnā.
Nerūsējošā tērauda katli
Nerūsējošā tērauda katli ir ideāla cenas un kvalitātes kombinācija. Tie ir universāli, izturīgi un viegli kopjami.
Lētus nerūsējošā tērauda katlus var atpazīt pēc to svara
Iespējams, jūs pārsteigs plašais nerūsējošā tērauda katlu cenu diapazons. Lielveikalā var iegādāties nerūsējošā tērauda katlu tikai par dažiem eiro. Kāpēc maksāt daudz vairāk par labi pazīstamu zīmolu? Protams, atšķirība būs redzama tikai pēc lietošanas. Viegls katls var šķist praktisks, taču jāizvairās no viegliem nerūsējošā tērauda traukiem. Nerūsējošā tērauda trūkums ir vājā siltumvadītspēja, kas nozīmē, ka katli nesakarst vienmērīgi. Lētiem produktiem ir arī plāna apakšējā daļa. Tā nebūs pārāk liela problēma uz gāzes plītīm, bet uz cita veida plītīm tas var radīt zināmus izaicinājumus. Tīra nerūsējošā tērauda katli nav piemēroti indukcijas plītīm. Bet kā kvalitatīvi produkti tiek galā ar šīm problēmām? Galvenais ir katla dibens, kas kvalitatīvam katlam sastāv no dažādiem materiāliem vairākos slāņos - parasti dibenu veido alumīnijs ar labām siltuma vadīšanas īpašībām un tērauds. Tas arī izskaidro to, kāpēc augstas kvalitātes nerūsējošā tērauda katli nekad nebūs viegli un tiem būs stingrs dibens.
Nerūsējoša tērauda katlu priekšrocības un trūkumi
Čuguna katli
Čuguna katli kalpos jums visu mūžu. Tiem ir dabīgi nepiedegoša virsma, tie labi uztur siltumu un ir piemēroti visu veidu plītīm. Tradicionālo čuguna virtuves trauku ikona ir franču zīmols Staub, kas pazīstams ar krāsainas emaljas virsmas katliem. Tie ir iecienīti gan vienkāršās kopšanas, gan skaistā izskata dēļ.
Čuguna katlu priekšrocības un trūkumi
Vara katli
Vara katlus un pannas bieži var atrast visu gardēžu un pavārmākslas cienītāju vēlmju sarakstos. Šie trauki nav jāslēpj skapjos, jo tie lieliski izskatīsies gan virtuvē, gan fotogrāfijās. To cena atbilst viņu skaistumam un lieliskajām īpašībām. Par vadošo šajā jomā tiek uzskatīti franču zīmoli Mauviel un De Buyer.
Vara katlu priekšrocības un trūkumi
Keramiskie katli
Lielākā keramikas katlu priekšrocība ir to nepiedegošās virsmas. Tie ir viegli tīrāmi, un uz tiem var gatavot, izmantojot minimālu tauku daudzumu. Tie ir mazgājami trauku mašīnā, bet ne vienmēr darbojas uz indukcijas plītīm, tāpēc, iegādājoties konkrētu produktu, ir svarīgi pārbaudīt šo informāciju.
Svarīgas īpašības
Lūk, īss apkopojums par svarīgāko, kas jāņem vērā, izvēloties katlu:
- piemērotība jūsu plītij - īpaši svarīgi, ja gatavojat uz indukcijas plīts;
- iespēja izmantot krāsnī - iegādājieties vismaz vienu zemo katlu, ko var izmantot krāsnī;
- iespēja mazgāt trauku mašīnā - nerūsējošā tērauda katlus var viegli mazgāt trauku mašīnā, taču to nedrīkst darīt ar čuguna un vara katliem. Jums jāizvēlas tas, kas jums svarīgāks un jāņem vērā, ka skaisti katli rūpīgi jāmazgā rokām;
- dibena biezums - pamatnes konstrukcija un tehnoloģija ir nerūsējošā tērauda katlu galvenais parametrs. Jo labāka katla pamatnes kvalitāte, jo labāka būs tā siltumvadītspēja un gatavošana tajā;
- roktura konstrukcija
- materiāla veids: katlu rokturi parasti ir izgatavoti no metāla, plastmasas vai dažādu materiālu kombinācijas. Plastmasas rokturi ātri neuzkarst, tāpēc tos varēs turēt bez cimdiem, tomēr šie rokturi nav piemēroti krāsnij un ir raksturīgi lētākiem katliem. Kvalitatīvākiem katliem ir rokturi, kas, pateicoties materiālu kombinācijai un atbilstošam roktura dizainam, minimizē to uzkaršanu, turklāt tajos nav izmantota plastmasa.
- stiprinājumu veids: rokturi var būt metināti (savienojums no trauka iekšpuses ir praktiski neredzams) vai kniedēti. Nerūsējošā tērauda katlus labāk izvēlēties ar metinātiem rokturiem, jo tie ir elegantāki, turklāt kniedēs nesakrāsies netīrumi. Materiāliem, kur metināšana nav iespējama, būs nepieciešamas kniedes.
Jakub Černý, Kulina iepirkumu departamenta vadītājs
Virtuves pamata komplektam iesaku iegādāties 4-5 nerūsējošā tērauda katlus no zināmiem vācu ražotājiem, piemēram, WMF, Fissler vai Zwilling. Šie kvalitatīvie un universālie katli ar pastiprinātu apakšu lieliski noderēs ikdienas gatavošanai.
Profesionāli pavāri bieži iegādājas čuguna Staub čuguna katlus, franču zīmola Emile Henry ikoniskos keramikas katlus vai Mauviel un De Buyer vara katlus. Šos katlus bieži iegādājas kā Ziemassvētku dāvanas vai kā dāvanas jaunlaulātajiem.