Piedāvājam jums visaptverošu ceļvedi par japāņu nažiem - instrumentiem, kuros apvienota precizitāte, asums, meistarība un nevainojams dizains. Mēs jums sniegsim padomus, kā ar tiem orientēties, kā izvēlēties pareizo un kā to kopt, lai tas pēc iespējas ilgāk saglabātu savu kvalitāti.
Japāņu nažu veidi
Gyuto ir universāls virtuves nazis, kas atgādina Eiropas virtuves nazi, taču ir vieglāks un asāks, ļaujot veikt smalkāku un precīzāku griešanu.
Pateicoties tā plānajam asmenim ar nelielu izliekumu, tas ir lieliski piemērots ļoti smalkiem un precīziem griezumiem. Tas ir īpaši piemērots gaļas, zivju un mazāk cietu dārzeņu griešanai, taču ar to var veikt arī delikātākus darbus, piemēram, fileju vai garšaugu kapāšanu.
Gyuto naži
Santoku, kas tulkojumā nozīmē "trīs tikumi" vai "trīs prasmes", ir daudzpusīgs instruments, kas ir ideāli piemērots iesācējiem vai tiem, kuri virtuvē var iztikt ar vienu lielu nazi.
Tam ir plats, gandrīz plakans asmens ar taisnu vai nedaudz izliektu malu, kas ļauj griezt, kapāt un sagriezt šķēlēs dažāda veida izejvielas (varbūt izņemot kaulus, kam daudz piemērotāks ir Eiropas ).pavāra nazis).
Vēl viena santoku naža priekšrocība ir izcilais asmeņa platums, ko var izmantot sasmalcinātu sastāvdaļu pārvietošanai.
Santoku naži
Nakiri ir nazis, kas īpaši izstrādāts dārzeņu griešanai. Pateicoties tā taisnstūra formas asmenim ar taisnu apakšējo malu, tas nodrošina, ka, griežot šķēlēs, viss asmens pieskaras dēlītim, tādējādi novēršot nepilnīgus iegriezumus.
Izturīgais nazis arī ļauj viegli pārvietot sasmalcinātus dārzeņus uz pannu vai bļodu. Lielāks nakiri nažu svars atvieglo cietu dārzeņu griešanu.
Nakiri naži
Yanagiba ir japāņu kulinārijas tradīciju simbols, jo tas ir nazis, kas īpaši paredzēts suši un sašimi pagatavošanai vai zivju sagriešanai plānās šķēlēs, nebojājot gaļas tekstūru. .
Tas ļauj veikt vienmērīgus griezumus ar vienu piegājienu, pateicoties tā garajam, šaurajam asmenim ar vienpusīgu asmeni.
Kiritsuke ir nazis ar garu, šauru asmeni un raksturīgu slīpētu galu, kas atgādina dunci. Šāda forma ir ideāli piemērota smalkai un precīzai griešanai, kā arī sarežģītākām gatavošanas tehnikām. .
Kiritsuke tiek uzskatīts par nazi pieredzējušākiem pavāriem, jo tā lietošana prasa zināmas iemaņas. Tomēr to var izmantot zivju un gaļas griešanai, kā arī dārzeņu pagatavošanai, padarot to par ļoti universālu virtuves rīku.
Kiritsuke naži
Japāņu nažu asmeņi
Japāņu nažu asmeņu izgatavošanai tiek izmantoti dažādi tērauda veidi:
- Labākais no tiem ir damaskas tērauds. Tas ir zema un augsta oglekļa satura tērauda maisījums, kas ir ļoti izturīgs, tāpēc tas var saglabāt asumu ilgu laiku, vienlaikus tas ir izturīgs pret koroziju un tam ir izcils dizains.
- Arī izceļas ar savu asumu un izturību.oglekļa tēraudsTomēr tas ir jutīgāks pret koroziju, tāpēc ir nepieciešama regulāra apkope.
- Japāņu nažu galvenā priekšrocība no nerūsējošais tērauds ir to pieejamība un arī tas, ka tie nerūsē. Tomēr nerūsējošā tērauda asmenis nav tik izturīgs, tāpēc tas ātrāk sadilst un ir biežāk jāasina.
Japāņu nažu rokturi
Tipiskam japāņu nažam ir koka rokturis. Tomēr mūsdienās ir pieejami arī naži ar metāla vai kompozītmateriālu rokturiem. Katram materiālam ir savi plusi un mīnusi:
- Koks ir stilīgs un patīkams uz tausti, taču gadu gaitā uz tā var parādīties nolietojuma pazīmes, un tas ir arī jākopj, lai izvairītos no izžūšanas.
- Metāls Izskatās gaumīgi un profesionāli, bet var būt slidens, īpaši, ja tas ir slapjš vai netīrs.
- Kompozīts ir praktisks, ar ilgu kalpošanas laiku, bet parasti virtuvē neievieš tik daudz elegances.
Cik bieži asināt japāņu nazi
Asināšanas biežums ir atkarīgs no nažu lietošanas biežuma:- Ja ar tiem strādājat katru dienu, asiniet tos reizi 1-2 nedēļās.
- Ja tos izmantojat tikai dažas reizes nedēļā vai pat retāk, pietiek tos asināt reizi mēnesī.
- Profesionālai lietošanai ieteicams asināt vismaz reizi divās dienās.
- Atcerieties, ka vismaz reizi gadā ir nepieciešams profesionāli uzasināt nažus.
Kā tīrīt japāņu nažus
Izvairieties no mazgāšanas trauku mazgājamajā mašīnā. Karstais ūdens un šķīdinātāji tabletēs var pakāpeniski bojāt asmeņa un roktura struktūru, izraisot priekšlaicīgu nolietošanos. Tāpēc pēc lietošanas nomazgājiet nazi ar mīkstu sūkli un maigu mazgāšanas līdzekli un pēc tam rūpīgi nožāvējiet nazi.ar mīkstu drānu.
Kur uzglabāt japāņu nažus
Uzglabāt nažus blokos, plauktos, uz sliedēm vai .aizsargapvalki. Ja tie tiek uzglabāti vaļīgi virtuves atvilktnēs kopā ar citiem instrumentiem, tie var tikt sabojāti un notrulināti.
Labākie japāņu naži pēc klientu atsauksmēm
Japāņu nažu zīmoli
Viens no vispieprasītākajiem japāņu nažu ražotājiem ir MIYABI. Zīmols, kas apvieno tradīcijas ar mūsdienīgām tehnoloģijām un ražo augstākās kvalitātes nažus. Tas seko Seki pilsētas, kas ir slavena ar samuraju zobenu ražošanu, amatniecības paraugam. Savu nažu izgatavošanā izmanto augstākās kvalitātes damaska un oglekļa tēraudu. Turklāt katrs nazis tiek rūpīgi kalts un asināts ar rokām, kas ietver līdz pat 100 posmiem un parasti ilgst vairākas nedēļas. MIYABI naži ir ne tikai rīki precīzai un efektīvai ēdiena pagatavošanai, bet arī mākslas darbi, kas atspoguļo Japānas kultūru un tradīcijas.
Citi populāri ražotāji: Dellinger,Kalts vai Yaxell.