Japāņu naži - pilnīgs ceļvedis

Piedāvājam jums visaptverošu ceļvedi par japāņu nažiem - instrumentiem, kuros apvienota precizitāte, asums, meistarība un nevainojams dizains. Mēs jums sniegsim padomus, kā ar tiem orientēties, kā izvēlēties pareizo un kā to kopt, lai tas pēc iespējas ilgāk saglabātu savu kvalitāti.

Výroba japonských nožů
Kā tiek izgatavoti japāņu naži

Manuālā ražošana

Tradicionālos japāņu nažus izgatavo ar rokām. Pateicoties vairākkārtējai karsēšanai un formēšanai ar āmuru, tērauds iegūst blīvāku struktūru un līdz ar to arī izcilu izturību. Šis process garantē ilgstoši asu asmeni un oriģinālas līnijas, padarot augstas kvalitātes japāņu nažus par īstām virtuves pērlēm.

Mašīnu ražošana

Rentablāki un joprojām augstas kvalitātes ir naži kaltas mašīnas. Vai nu pilnībā (mašīnkalšana), kad naža izgatavošanai tiek izmantotas jaunākās kalšanas tehnoloģijas, vai daļēji (daļēji roku kalšana), kad mašīnkalšana tiek kombinēta ar roku ražošanu.

Spiežot

Izņēmuma kārtā parādās arī japāņu presētie naži. Šādi instrumenti parasti ir pieejami par pieņemamu cenu, taču jāņem vērā, ka to asmeņi ražošanas procesa dēļ nav tik stipri, tāpēc tie nekad nebūs tik asi un būs biežāk jāasina.

Līdzsvars

Japāņu nažus raksturo arī precīzs līdzsvars. To atpazīst pēc tā, ka naža līdzsvara punkts atrodas vietā, kur asmens saskaras ar rokturi. Praksē tas nozīmē, ka ar nazi ir viegli rīkoties un griešana neprasa pārmērīgu piepūli.

Japānas naži


Japāņu nažu veidi

Image
Gyuto

Gyuto ir universāls virtuves nazis, kas atgādina Eiropas virtuves nazi, taču ir vieglāks un asāks, ļaujot veikt smalkāku un precīzāku griešanu.

Pateicoties tā plānajam asmenim ar nelielu izliekumu, tas ir lieliski piemērots ļoti smalkiem un precīziem griezumiem. Tas ir īpaši piemērots gaļas, zivju un mazāk cietu dārzeņu griešanai, taču ar to var veikt arī delikātākus darbus, piemēram, fileju vai garšaugu kapāšanu.


Gyuto naži

Image
Santoku

Santoku, kas tulkojumā nozīmē "trīs tikumi" vai "trīs prasmes", ir daudzpusīgs instruments, kas ir ideāli piemērots iesācējiem vai tiem, kuri virtuvē var iztikt ar vienu lielu nazi.

Tam ir plats, gandrīz plakans asmens ar taisnu vai nedaudz izliektu malu, kas ļauj griezt, kapāt un sagriezt šķēlēs dažāda veida izejvielas (varbūt izņemot kaulus, kam daudz piemērotāks ir Eiropas ).pavāra nazis).

Vēl viena santoku naža priekšrocība ir izcilais asmeņa platums, ko var izmantot sasmalcinātu sastāvdaļu pārvietošanai.

Vairāk par santoku nažiem


Santoku naži

Mūsu padoms
Lasīt arī
->
kucharsky nuz
Santoku vai pavāra nazis
Mēs jums sniegsim padomus, kā orientēties šefpavāra un sanotku nažos, kam pievērst uzmanību, tos izvēloties, kam pievērst uzmanību un kāpēc ir vērts ieguldīt.
Image
Nakiri

Nakiri ir nazis, kas īpaši izstrādāts dārzeņu griešanai. Pateicoties tā taisnstūra formas asmenim ar taisnu apakšējo malu, tas nodrošina, ka, griežot šķēlēs, viss asmens pieskaras dēlītim, tādējādi novēršot nepilnīgus iegriezumus.

Izturīgais nazis arī ļauj viegli pārvietot sasmalcinātus dārzeņus uz pannu vai bļodu. Lielāks nakiri nažu svars atvieglo cietu dārzeņu griešanu.


Nakiri naži

Image
Yanagiba

Yanagiba ir japāņu kulinārijas tradīciju simbols, jo tas ir nazis, kas īpaši paredzēts suši un sašimi pagatavošanai vai zivju sagriešanai plānās šķēlēs, nebojājot gaļas tekstūru. .

Tas ļauj veikt vienmērīgus griezumus ar vienu piegājienu, pateicoties tā garajam, šaurajam asmenim ar vienpusīgu asmeni.

Japānas naži
Image
Kiritsuke

Kiritsuke ir nazis ar garu, šauru asmeni un raksturīgu slīpētu galu, kas atgādina dunci. Šāda forma ir ideāli piemērota smalkai un precīzai griešanai, kā arī sarežģītākām gatavošanas tehnikām. .

Kiritsuke tiek uzskatīts par nazi pieredzējušākiem pavāriem, jo tā lietošana prasa zināmas iemaņas. Tomēr to var izmantot zivju un gaļas griešanai, kā arī dārzeņu pagatavošanai, padarot to par ļoti universālu virtuves rīku.


Kiritsuke naži

čepel japonského nožeJapāņu nažu asmeņi

Japāņu nažu asmeņu izgatavošanai tiek izmantoti dažādi tērauda veidi:

  • Labākais no tiem ir damaskas tērauds. Tas ir zema un augsta oglekļa satura tērauda maisījums, kas ir ļoti izturīgs, tāpēc tas var saglabāt asumu ilgu laiku, vienlaikus tas ir izturīgs pret koroziju un tam ir izcils dizains.
  • Arī izceļas ar savu asumu un izturību.oglekļa tēraudsTomēr tas ir jutīgāks pret koroziju, tāpēc ir nepieciešama regulāra apkope.
  • Japāņu nažu galvenā priekšrocība no nerūsējošais tērauds ir to pieejamība un arī tas, ka tie nerūsē. Tomēr nerūsējošā tērauda asmenis nav tik izturīgs, tāpēc tas ātrāk sadilst un ir biežāk jāasina.

rukojeť japonského nožeJapāņu nažu rokturi

Tipiskam japāņu nažam ir koka rokturis. Tomēr mūsdienās ir pieejami arī naži ar metāla vai kompozītmateriālu rokturiem. Katram materiālam ir savi plusi un mīnusi:

  • Koks ir stilīgs un patīkams uz tausti, taču gadu gaitā uz tā var parādīties nolietojuma pazīmes, un tas ir arī jākopj, lai izvairītos no izžūšanas.
  • Metāls Izskatās gaumīgi un profesionāli, bet var būt slidens, īpaši, ja tas ir slapjš vai netīrs.
  • Kompozīts ir praktisks, ar ilgu kalpošanas laiku, bet parasti virtuvē neievieš tik daudz elegances.
Jak brousit japonský nůž

Cik bieži asināt japāņu nazi

Asināšanas biežums ir atkarīgs no nažu lietošanas biežuma:
  • Ja ar tiem strādājat katru dienu, asiniet tos reizi 1-2 nedēļās.
  • Ja tos izmantojat tikai dažas reizes nedēļā vai pat retāk, pietiek tos asināt reizi mēnesī.
  • Profesionālai lietošanai ieteicams asināt vismaz reizi divās dienās.
  • Atcerieties, ka vismaz reizi gadā ir nepieciešams profesionāli uzasināt nažus.
Zāģi un slīpmašīnas

Kā tīrīt japāņu nažus

Izvairieties no mazgāšanas trauku mazgājamajā mašīnā. Karstais ūdens un šķīdinātāji tabletēs var pakāpeniski bojāt asmeņa un roktura struktūru, izraisot priekšlaicīgu nolietošanos. Tāpēc pēc lietošanas nomazgājiet nazi ar mīkstu sūkli un maigu mazgāšanas līdzekli un pēc tam rūpīgi nožāvējiet nazi.ar mīkstu drānu.

Kur uzglabāt japāņu nažus

Uzglabāt nažus blokos, plauktos, uz sliedēm vai .aizsargapvalki. Ja tie tiek uzglabāti vaļīgi virtuves atvilktnēs kopā ar citiem instrumentiem, tie var tikt sabojāti un notrulināti.

Mūsu padoms
Lasīt arī
->
pece o noze
Kā kopt virtuves nažus
Uzziniet vairāk par pareizu nažu mazgāšanu, uzglabāšanu un asināšanu.


Labākie japāņu naži pēc klientu atsauksmēm

Značky japonských nožů

Japāņu nažu zīmoli

Viens no vispieprasītākajiem japāņu nažu ražotājiem ir MIYABI. Zīmols, kas apvieno tradīcijas ar mūsdienīgām tehnoloģijām un ražo augstākās kvalitātes nažus. Tas seko Seki pilsētas, kas ir slavena ar samuraju zobenu ražošanu, amatniecības paraugam. Savu nažu izgatavošanā izmanto augstākās kvalitātes damaska un oglekļa tēraudu. Turklāt katrs nazis tiek rūpīgi kalts un asināts ar rokām, kas ietver līdz pat 100 posmiem un parasti ilgst vairākas nedēļas. MIYABI naži ir ne tikai rīki precīzai un efektīvai ēdiena pagatavošanai, bet arī mākslas darbi, kas atspoguļo Japānas kultūru un tradīcijas.

Citi populāri ražotāji: Dellinger,Kalts vai Yaxell.

BIEŽĀK UZDOTIE JAUTĀJUMI
Visbiežāk uzdotais jautājums
Kādas ir galvenās atšķirības starp japāņu un Eiropas virtuves nažiem?
Japāņu naži ir izgatavoti no cietāka tērauda, ir vieglāki un galvenokārt asāki. Tomēr cietāks materiāls padara tos arī trauslākus, tāpēc tie ir piemērotāki delikātākai darbībai, piemēram, zivju vai mīkstāku dārzeņu griešanai.
Cik bieži vajadzētu asināt japāņu nazi?
Asināšanas biežums ir atkarīgs no tā, cik bieži izmantojat nazi. Parasti japāņu nažus ieteicams asināt vismaz reizi divās nedēļās mājās un reizi gadā profesionāli. Tomēr regulāri pārbaudiet asmeni un uzticiet nazi profesionālim, tiklīdz konstatējat jebkādus pārkāpumus.
Kādas ir labākās japāņu nažu tīrīšanas metodes?
Japāņu nazis uzreiz pēc lietošanas jānotīra ar rokām, izmantojot siltu ūdeni un maigu mazgāšanas līdzekli. Pēc tam nazi rūpīgi nosusināt ar mīkstu drānu.
Vai japāņu nažus var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā?
Japāņu nažus nav ieteicams mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā. Agresīvi mazgāšanas līdzekļi un augsta temperatūra var sabojāt asmeni un rokturi.
Kāda ir atšķirība starp damascēno tēraudu un citiem tērauda veidiem?
Damaskas tērauds apvieno dažādu tēraudu īpašības, padarot to ārkārtīgi stipru un asu. Turklāt tam ir arī īpašs dizains. Oglekļa tēraudam piemīt ārkārtīgs asums, taču tas prasa lielāku apkopi. Nerūsējošais tērauds ir ekonomisks risinājums.
Kā pareizi uzglabāt japāņu nažus?
Japāņu naži jāglabā bloki, stendi, magnētiskie paneļi vai aizsargapvalkilai novērstu asmens bojājumus un nodrošinātu drošību.
Kāpēc japāņu naži bieži vien ir dārgāki par citiem virtuves nažiem?
Japāņu naži ir kvalitātes un precizitātes sinonīms, tie ir izgatavoti no augstākās kvalitātes materiāliem un rūpīgi darināti (parasti ar rokām). Tie ir ļoti izturīgi, tāpēc tie ir saprātīgs ieguldījums, kas bieži vien kalpo visu mūžu.
Kuru japāņu nazi iegādāties vispirms?
Iesācējiem vislabāk piemērots ir palīgnazi.santoku vai gyuto. Šie naži ir daudzpusīgi un piemēroti dažādiem virtuves darbiem.
Kā zināt, vai mans japāņu nazis ir blāvs?
Tukšu nazi var atpazīt pēc tā, ka griezumi nav vienmērīgi un, griežot ir jāpieliek lielāks spiediens. Ja nazis slīd pa ēdiena virsmu vai ar to ir grūti veikt precīzus iegriezumus, ir pienācis laiks to uzasināt.
Kā kopt japāņu nažu rokturus?
Japāņu nažu rokturi, īpaši ja tie ir izgatavoti no koka, regulāri jāapstrādā ar minerāleļļu, lai novērstu to izžūšanu un plaisāšanu. Izvairieties no ilgstošas mērcēšanas ūdenī.