Pārtikas žāvētāji
Pārtikas žāvētājs - labākais rīks pārtikas dehidratācijai, lai ilgstoši uzglabātu pārtiku
Kas ir pārtikas žāvētāji?
Pārtikas žāvētājs, ko bieži dēvē par pārtikas dehidratoru, ir virtuves rīks, ko izmanto, lai žāvētu tādus pārtikas produktus kā augļus, dārzeņus, sēnes, garšaugus un gaļu. Žāvēšana ļauj saglabāt pārtikas produktus, tādējādi pagarinot to uzglabāšanas laiku un novēršot mikrobu, pelējuma un rauga veidošanos.
Pārtikas žāvētavas bieži vien sastāv no virknes sakrautu plauktu vai paliktņu ar sildelementu un ventilatoru, kas novietoti ierīces apakšā vai augšpusē. Lai vienmērīgi izžāvētu ēdienu uz paplātēm, karstumu rada sildelements un cirkulāciju nodrošina ventilators.
Viss, kas jums jādara, ir jāsakārto šķēlēs sagriezti vai sasmalcināti pārtikas produkti uz paplātēm un jāiestata temperatūra un ilgums. Žāvēšanas laiks ir atkarīgs no žāvējamā ēdiena veida un biezuma, tāpēc, lai iegūtu vislabākos rezultātus, ievērojiet ražotāja norādījumus.
Alternatīva žāvēšanai gaisā ir žāvēšana saulē, taču tā aizņem daudz vairāk laika (pat vairākas dienas līdz pilnīgai izžūšanai), un, lai pārtika izžūtu, ir nepieciešama saulaina vieta ar zemu mitruma līmeni un vismaz 30°C temperatūru. Ja nevēlaties iegādāties papildu ierīces, varat arī izmēģināt žāvēt pārtiku cepeškrāsnī 60°C temperatūrā.
Vietnē Kulina, jūs atradīsiet dažus daudzpusīgus elektriskos dehidratatorus, ko ražojuši tādi atzīti uzņēmumi kā WMF.
Vai dehidrēta pārtika ir tikpat veselīga kā svaiga?
Dehidrēta pārtika var būt barojoša un veselīga alternatīva. Tomēr tas nav tik izdevīgs kā svaiga pārtika. Tomēr pārtikas žāvēšana var samazināt pārtikas atkritumu daudzumu un piedāvāt veselīgāku alternatīvu neveselīgām uzkodām, piemēram, čipsiem vai popkornam. Tomēr, ir svarīgi izmantot augstas kvalitātes sastāvdaļas un izvairīties no pievienotā cukura un konservantiem.
Kādas ir elektriskā pārtikas žāvētāja izmantošanas priekšrocības?
- Pārtikas produktu dehidrēšana var novērst kaitīgo piesārņotāju augšanu, tādējādi pagarinot to glabāšanas laiku un palielinot to pieejamību visu gadu
- Produktu žāvēšana maina arī to garšu un tekstūru, bieži vien piešķirot žāvētiem pārtikas produktiem, piemēram, augļiem, saldāku un koncentrētāku garšu
- Tas samazina pārtikas produktu svaru un tilpumu, un tos ir vieglāk uzglabāt
- varat viegli pagatavot veselīgas uzkodas bērniem (žāvētus ābolus ar kanēli u.c.) un pat Ziemassvētku rotājumus, piemēram, žāvētas apelsīnu šķēles