Santoku naži: izvēles ceļvedis

Santoku nazis ir spēcīgs rīks, kas atradīs vietu ikvienā virtuvē. Japānā ražotais nazis ir slavens ar savu asumu un spēju veikt precīzus, maigus un precīzus griezumus. Mēs sniegsim jums padomus par to, kā orientēties santoku nažos, kam pievērst uzmanību, tos izvēloties, un kā tos pareizi lietot un kopt.


Santoku nazis pret šefpavāra nazi

santoku
Santoku

Santoku ir ļoti plāns un ļoti ass asmens, tāpēc tas ir ideāls instruments ļoti precīziem un precīziem griezumiem. Turklāt santoku naži parasti ir vieglāki nekā parastie virtuves naži. Šīs īpašības ir saistītas ar cietāko tērauda veidu, no kura tie ir izgatavoti. Tomēr lielā cietība rada arī zināmu trauslumu, tāpēc santoku naži nav ideāli piemēroti cietu un cietu ēdienu griešanai, jo šādas darbības var sabojāt asmeni.

Santoku naži
Kucharsky nuz
Pavāra nazis

Pavāra nazim ir biezāka un garāka nerūsējošā tērauda vai oglekļa tērauda asmeni. Tā smagāka un izturīgāka konstrukcija ir ideāli piemērota sarežģītiem gatavošanas uzdevumiem, piemēram, lielu sastāvdaļu, piemēram, ķirbju vai melones, vai lielu gaļas gabalu, tostarp arī ar kraukšķiem un kauliem, griešanai. Lai gan šefpavāra nazis nav ideāli piemērots smalkiem griezumiem, tas ir universāls rīks, ar kuru var veikt lielāko daļu gatavošanas uzdevumu.

Gatavošanas naži

Labākie santoku naži pēc klientu atsauksmēm


Kas padara santoku nažus īpašus

  • Tie ir izgatavoti no viscietākā tērauda, kas nodrošina izcilu asumu.
  • Tiem ir īpaša forma, ko raksturo plats un taisns asmens ar 12-18 cm garu asmeni un strupu galu, kas tos atšķir no citiem virtuves nažiem.
  • Bieži vien asmeņa apakšdaļā ir izgriezumi, kas samazina pārtikas produktu saķeri, tādējādi ļaujot vienmērīgāk sagriezt šķēles un palielinot darba efektivitāti.
  • Gandrīz plakana asmens apakšējā mala nodrošina minimālu nepilnīgu griezumu skaitu, jo griešanas laikā viss asmens pieskaras griešanas dēlim.
  • Nelielais svars un labais līdzsvars, kā arī ergonomiskā roktura forma nodrošina stingru un ērtu satvērienu un vieglu lietošanu, tāpēc pat ilgstoša darba laikā nogurums nerada problēmas.
  • Piemērots gan iesācējiem, gan pavārmākslas profesionāļiem.

No kādiem materiāliem ir izgatavots santoku nazis

čepel nože santoku
Asmens asmeni:
  • Nerūsējošais tērauds - tas ir izturīgs pret koroziju, tāpēc tā uzturēšana ir mazāk intensīva. Tomēr tas ir mīkstāks materiāls, tāpēc to biežāk nepieciešams asināt.
  • Damaskas tērauds - ir divu veidu tērauda kombinācija, padarot to par īpaši izturīgu materiālu ar neparastu dizainu. Tomēr tas prasa mazliet vairāk uzmanības, jo tas vieglāk korodē.
  • Oglekļa tērauds - ir ciets materiāls, kas ļauj iegūt ļoti plānu un asu asmeni. Tomēr tas diezgan viegli korodē, tāpēc par to jārūpējas atbildīgi.
rukojet noze santoku
Rokturis:
  • Koks - Koka rokturis izskatās eleganti un padara nazi par virtuves rotājumu. Tomēr tajā pašā laikā tas ir dabisks materiāls, kam laika gaitā var parādīties nolietojuma pazīmes.
  • Metāls - Metāla rokturis ir ļoti izturīgs, izskatās profesionāli un uz tā ir mazāk patinas pazīmju, taču tam ir tendence būt vēsam uz tausti un tas var izslīdēt, ja ir slapjš vai eļļains.
  • Plastmasas un kompozītmateriāli - ir ļoti izturīgi un pieejami, taču tie virtuvē nerada tik daudz elegances.


Populāri santoku naži

Mūsu padoms
Lasīt arī
->
kvalitní nože
Kāpēc atmaksājas ieguldīt līdzekļus kvalitatīvos nažos
Mēs jums ieteiksim, kuros nažos ir vērts investēt un kur var ietaupīt naudu.

Kādam nolūkam santoku nazis ir un kādam nav noderīgs

  • Dārzeņu griešana šķēlēs: Santoku nazis ir lieliski piemērots dārzeņu sagriešanai plānās šķēlītēs vai sīkos gabaliņos. Taisnais un asais asmens ļauj viegli un precīzi griezt.
  • Garšaugu sasmalcināšana: Širotais nazis ir ideāli piemērots ātrai un efektīvai garšaugu sasmalcināšanai. Sasmalcināšanas laikā asmens labi balstās uz kapājamā dēlīša, tāpēc ar to ir daudz vieglāk rīkoties.
  • Slīpēšana: Pateicoties asajam un platajam asmenim, santoku naži ir lieliski piemēroti dažādu dārzeņu, piemēram, kāpostu vai sīpolu, griešanai.
  • Zivju sagriešana šķēlēs: Santoku nazis ir lieliski piemērots zivju gaļas precīzai sagriešanai šķēlēs, bet ar to var apstrādāt arī mājputnu gaļu. Tā īpaši asais asmens nodrošina tīrus un gludus griezumus, nebojājot gaļas tekstūru.
  • Grieztu izejvielu pārvadāšana: Šaurās lāpstiņas ļauj viegli pārvietot sasmalcinātās sastāvdaļas no griešanas dēlīša uz pannu vai bļodu, tādējādi palielinot efektivitāti virtuvē.
  • Kaulu griešana: Santoku nazis nav piemērots skrimšļu un kaulu griešanai vai kapāšanai, jo tas var izraisīt smagu asmeņa sadilšanu vai bojājumus.
  • Cieto mīklas izstrādājumu sagriešana šķēlēs: Santoku naža gludais asmens parasti mīklas izstrādājumus nešķeļ vienmērīgi un izkropļo to tekstūru. Maizes vai citu cietu konditorejas izstrādājumu griešanai labāk piemērots garš nazis ar zobainu asmeni.
  • Mizošana, griešana, dekorēšana: Detalizētiem virtuves darbiem, piemēram, mazu augļu mizošanai un griešanai šķēlēs vai dekorēšanai, labāk izmantot dārzeņu nazi ar īsu asmeni. Santoku naža asmens ir pārāk garš un plats šiem mērķiem.
  • Lielu pārtikas produktu sagriešana šķēlēs: Santoku nazis var būt pārāk īss lielu pārtikas produktu, piemēram, meloņu vai ķirbju, griešanai. Šiem uzdevumiem parasti ir piemērotāki naži, kuru asmeņi ir garāki par 20 cm.


Kā kopt santoku nazi

pece o nuz santoku
Atcerieties, ka, ja vēlaties, lai jūsu santoku nazis ilgi kalpotu sākotnējā stāvoklī, par to ir pienācīgi jārūpējas. Tomēr tie nav sarežģīti uzdevumi.

1. Tīrīšana
  • Vienmēr mazgājiet nazi ar rokām. Trauku mazgājamajā mašīnā izmantotās augstās temperatūras un šķīdinātāji paātrina nolietošanos.
  • Mazgāšanai izmantojiet maigu mazgāšanas līdzekli un mīkstu sūkli, rupji sūkļi un agresīvi mazgāšanas līdzekļi var sabojāt asmeņa un roktura virsmu.
  • Pēc naža nomazgāšanas nekavējoties rūpīgi nomazgājiet nazi sausaislai novērstu koroziju.

2. Slīpēšana
  • Ikdienas lietošanai nazi ieteicams asināt vismaz reizi divās nedēļās. Ja nazis tiek lietots neregulāri, to var asināt retāk. Reizi gadā un ikreiz, kad uz asmens parādās deformācijas vai bojājumi, nazis jāatstāj profesionāļu rokās.
  • Asināšanai izmantojiet tikai augstas kvalitātes objektīvusslīpēšanas akmeņi vai ūdens akmeņi - tie ir ideāli piemēroti santoku nažiem.
  • Lai nodrošinātu optimālu asumu, slīpēšanas laikā uzturiet 15-20 grādu leņķi.
Santoku naži
santoku pece

3. Uzglabāšana
  • Glabāt nažus tikai bloki, plauktos, magnētiskajās sliedēs vaiaizsargapvalki vai atvilktnes ar ieliktni.
  • Ja naži tiek uzglabāti atvilktnē kopā ar citiem virtuves piederumiem, tie ātrāk nolietojas un var viegli sabojāt asmeni.

4. Pareiza lietošana
  • Izmantojiet tikai griešanai šķēlēsgriešanas dēlīši no mīkstiem materiāliem, piemēram, koka vai plastmasas.
  • Stikla vai akmens griešanas dēlīši var ātri notrulināt asmeni, un tie ir piemēroti tikai servēšanai.

5. Rūpes par apstrādi
  • Ja jūsu santoku naža rokturim ir koka rokturis, regulāri apstrādājiet to ar eļļu, lai novērstu tā izžūšanu un plaisāšanu.
  • No metāla, plastmasas vai kompozītmateriāla izgatavotie rokturi pēc mazgāšanas ir tikai rūpīgi jānoslauka.
Santoku naži
santoku yaxell
Labākie santoku naži
Ja vēlaties patiesi izcilu santoku nazi, paļaujieties uz .Yaxell. Tas ir slavens Japānas ražotājs ar gandrīz gadsimta vēsturi, kas savos produktos spēj apvienot mūsdienīgas ražošanas tehnoloģijas ar amatniecības tradīcijām. Yaxell naži ir izgatavoti no augstākās kvalitātes damaska tērauda, kas nodrošina ne tikai izcilu asumu, bet arī unikālu dizainu. Tāpēc šos instrumentus iecienījuši gan profesionāli, gan amatieru pavāri visā pasaulē.

Citi populāri santoku nažu ražotāji ir šādi Lion Sabatier, Wüsthof, Zwilling,Kalts un daudzi citi.
BIEŽĀK UZDOTIE JAUTĀJUMI
Visbiežāk uzdotais jautājums
Kas ir santoku nazis?
Tas ir tradicionāls japāņu virtuves nazis. Tam ir plats, 12-18 cm garš asmens ar strupu galu un taisnu apakšējo malu, kas to padara par ideālu instrumentu ļoti precīziem un precīziem griezumiem.
Kāda ir atšķirība starp santoku nazi un tradicionālo virtuves nazi?
Santoku nazis ir vieglāks, un tam ir plānāks asmens ar nelielu izliekumu vai bez tā, kas ļauj veikt precīzus griezumus un delikātus darbus, piemēram, sasmalcināt garšaugus vai sagriezt smalku zivi. Klasiskais pavāra nazis ir izturīgāks un smagāks, tāpēc tas ir daudz piemērotāks stingru produktu griešanai.
Kāds asmens materiāls ir labākais santoku nažam?
Santoku naži ir izgatavoti no visstingrākā tērauda, kas nodrošina to izslavēto asumu.
Cik bieži vajadzētu asināt santoku nazi?
Asināšanas biežums ir atkarīgs no naža lietošanas intensitātes. Ikdienas lietošanai naži jāasina aptuveni reizi divās nedēļās. Profesionāli asināt nazi drīkst reizi gadā.
Vai santoku naži ir piemēroti asināšanai ar slīpēšanas akmeni?
Santoku nažiem nav ieteicams izmantot rātņu akmeni, jo naži bieži vien ir izgatavoti no tik cieta tērauda, ka rātņu akmens to nespēj apstrādāt. Ūdens akmeņi ir daudz piemērotāki santoku nažu asināšanai.
Vai santoku nazi var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā?
Santoku nazis ir vieglāks, un tam ir plānāks asmens ar nelielu izliekumu vai bez tā, kas ļauj veikt precīzus griezumus un delikātus darbus, piemēram, sasmalcināt garšaugus vai sagriezt smalku zivi. Klasiskais pavāra nazis ir izturīgāks un smagāks, tāpēc tas ir daudz piemērotāks stingru produktu griešanai.
Kāpēc santoku nazis ir trauslāks?
Santoku naži ir izgatavoti no visstingrākā ruhu tērauda, kas nodrošina izcilu asumu, taču, nepareizi lietojot vai uzglabājot, tie var būt pakļauti plaisāšanai vai plaisāšanai.
Vai ar santoku nazi var sagriezt saldētus produktus?
Nē, griežot saldētu pārtiku, naža asmens var tikt bojāts. Tā vietā izmantojiet izturīgu virtuves nazi vai kapātāju.
Kādas ir santoku naža priekšrocības salīdzinājumā ar citiem nažiem?
Santoku naži ir viegli, ļoti asi un ļauj precīzi sagriezt šķēlēs, kas ir ideāli piemērots maigu sastāvdaļu, piemēram, zivju vai dārzeņu, apstrādei.