Vai zinājāt, ka pareizs dārzeņu nazis ietaupa daudz laika virtuvē? Jo pareizais nazis nodrošinās vienmērīgu un ātru sagriešanu šķēlēs, un jums nebūs jāraizējas par iestrēgušām šķēlītēm vai neregulāriem griezumiem. Tas attiecas gan uz smalku tomātu sagriešanu šķēlēs, gan cieto sakņu dārzeņu griešanu. Mēs sniegsim jums padomus, kā griezt šķēlēs un kubiņos .dārzeņu naži (un to ir daudz), lai gūtu pārskatu un izvēlētos sev piemērotāko.
- Kādas formas asmeni izvēlēties?
Ja meklējat griešanas un apgriešanas rīku, izvēlieties .mazs nazis ar asu galu. Ja jūs biežāk strādājat ar kokgriezumiem, tad jums ir nepieciešams vidēji garš .nazis ar taisnu asmenikas garantē perfektu kontaktu ar griešanas paklāju griešanas laikā un līdz ar to samazina nepilnīgu griezumu rašanos. - Tērauds, nerūsējošais tērauds vai citi materiāli?
Daži dārzeņi un augļi, jo īpaši skābie, piemēram, tomāti vai citrusaugļi, var saturēt skābes, kas veicina koroziju un ātrāku rīku nolobīšanos. Tāpēc no šī viedokļa tie ir ieteicamāki.naži nerūsējošais. Ja dodat priekšroku tērauda nažiem, tad atcerieties tos konsekventi kopt. - Kā ir ar rokturi?
Galvenokārt tam jābūt ergonomiskam, t. i., tam labi jāguļ rokā un ideālā gadījumā tam jābūt arī neslīdošam. Runājot par materiālu, katram ir savi plusi un mīnusi - koks ir estētisks, bet laika gaitā var parādīties nodiluma pazīmes, nerūsējošais tērauds ir glīts, izturīgs, bet auksts un var slīdēt, bet kompozītmateriālu vai plastmasas rokturi ir pieejami, bet ne pārāk stilīgi.
Granton mala būs noderīga...
Vai zinājāt, ka dārzeņu nažiem var būt īpaša apdare, ko dēvē par grantonas malu? Tās ir nelielas iedobītes uz asmens, kas veido gaisa kabatas, kas neļauj dārzeņu gabaliņiem šķēlēs pielipināt pie asmens. Lai gan tā ir detaļa, tā var ievērojami paātrināt darbu un uzlabot efektivitāti, jo jums retāk jāpārtrauc griešana, lai noņemtu iestrēgušās šķēles.
Kvalitatīvi dārzeņu naži
Kādi ir dārzeņu nažu veidi
Pīlinga nazis
Tas ir mazāks nazis, kam bieži vien ir izliekts, 7-10 cm garš asmens, kas atvieglo mizas noņemšanu bez liekiem atkritumiem. Tas ir īpaši piemērots kartupeļiem, kabačiem vai āboliem.
Malas nazis
Tas ir nazis ar plānu un īsu asmeni (no 7 līdz 12 cm), kas ir ideāli piemērots precīzai mazu augļu un dārzeņu apstrādei. Tas ir ideāli piemērots detalizētiem un dekoratīviem darbiem.
Nazis tomātiem
Tas ir īpaši pielāgots tam, lai iekļūtu stingrā tomātu mizā, nebojājot to mīksto mīkstumu. Asmeņi parasti ir 10 līdz 15 cm gari un plāni ar zobiņiem.
Nakiri
Tas ir tradicionāls japāņu dārzeņu nazis, kas izceļas ar izcilu asumu, nodrošinot precīzus un tīrus griezumus. Asmeņa apakšējā mala ir gandrīz vai pilnīgi taisna, novēršot nepilnīgu griezumu rašanos. Garais (16-18 cm) un platais asmens ļauj viegli pārnest sagrieztās sastāvdaļas uz pannu vai bļodu. Nakiri naži ir piemēroti ātrai un efektīvai liela daudzuma dārzeņu apstrādei un, pateicoties lielākam svaram, arī cietāku dārzeņu veidu griešanai. Šim pašam nolūkam kalpos arī daudzpusīgāks virtuves palīgs, Santoku nazisar kuru var sagriezt arī zivis vai mājputnu gaļu. Lasīt vairāk par japāņu nažiem.
Pavāra nazis
Tā kā pavāra nazis ir daudzfunkcionāls palīgs, ar kuru var veikt lielāko daļu virtuves darbu, tas ir piemērots arī dārzeņu, īpaši lielu un cietu dārzeņu, piemēram, ķirbju, meloņu u. c., griešanai. Pavāra naži var būt gan mazi (15 cm), gan lieli (līdz 30 cm) ar nedaudz izliektu apakšējo malu, kas nodrošina vienmērīgu šūpošanos, griežot šķēlēs. Asmeņa galu ar nelielu prasmi var izmantot smalkāku darbu veikšanai, taču tas nav piemērots pilnvērtīgam detalizētam darbam, ņemot vērā tā vispārējo robustumu. Uzziniet, kā izvēlēties ideālo virtuves nazi jūsu vajadzībām.
Julienne
Lai gan tas nav īsti nazis, šis rīks 100% attiecas uz dārzeņiem. Julienne ir mizotājs ar īpašu asmeni, kas ļauj veidot smalkas un vienlaikus vienmērīgas sloksnes. Atkarībā no vēlamās izejvielas galīgās formas julienne mizotāja asmens var būt gluds vai zobains. To bieži izmanto dekorāciju veidošanai. Tādu pašu uzmanību ir vērts pievērst mandolīnasar kuriem var izveidot figūras, kas rotās jebkuru ēdienu.
Populārākie japāņu naži saskaņā ar mūsu klientu atsauksmēm
Jakub Černý iesaka:
Kopumā visus iepriekš uzskaitītos instrumentus noteikti laiku pa laikam varēsiet izmantot savā virtuvē, taču, ja vēlaties izvairīties no pārāk liela arsenāla, jums pietiks ar vienu mazu (šķēlēšanas vai mizošanas) un vienu lielu (nakiri/santoku vai pavāra) nazi.
Materiālu salīdzinājums
No kā ir izgatavots dārzeņu nazis
Dārzeņu nažus var izgatavot no dažādiem materiāliem, un katram no tiem ir savas priekšrocības un trūkumi:
- Nerūsējošais tērauds - tas ir izturīgs pret koroziju, neprasa lielu apkopi un ir ilgmūžīgs, taču tas ir mīkstāks materiāls, un to var būt nepieciešams biežāk asināt.
- Oglekļa tērauds - tas ir ļoti ass un viegli asināms, taču tas ir vairāk pakļauts rūsas un traipu veidošanās riskam, tāpēc tas prasa mazliet vairāk uzmanības.
- Keramika - ir viegls, ļoti ass un ļoti izturīgs pret koroziju, taču tajā pašā laikā ir trausls un tāpēc uzņēmīgāks pret bojājumiem. Turklāt to ir grūti asināt mājas apstākļos.
- Damaskas tērauds - ir slavena ar savu pievilcīgo dizainu un augsto cietību, kas ir cieši saistīta ar tās slaveno asumu. No otras puses, tas ir dārgāks materiāls, kas ir pakļauts korozijai, tāpēc tam nepieciešama zināma piesardzība.
Tāpat kā asmeņi, arī dārzeņu nažu rokturi var būt izgatavoti no dažādiem materiāliem, kuriem ir savi plusi un mīnusi:
- Koks - ir ļoti estētisks, patīkams pieskārienam un parasti labi iekļaujas rokā, taču vienlaikus jāņem vērā, ka tas prasa zināmu kopšanu un pēc kāda laika tam var parādīties nolietojuma pazīmes.
- Metāls - parasti nerūsējošais tērauds vai titāns, kas ir ļoti izturīgi un vizuāli pārlaicīgi materiāli, kurus ir viegli kopt. Tomēr tie var būt auksti, smagi un, ja tiem nav tekstūras vai ja tie ir slapji vai taukaini, - slideni.
- Kompozīts - (piemēram, Micarta) ir izgatavots no audekla, papīra, stikla šķiedras un sveķu slāņiem, padarot to par ļoti izturīgu un spēcīgu materiālu, kas ir arī patīkams pieskārienam. Tomēr ražošanas process ir darbietilpīgs, tāpēc materiāls ir salīdzinoši dārgs.
- Plastmasa - viegli pretojas mitrumam, neprasa intensīvu apkopi un nemaksā naudu. Tomēr tas var neizskatīties ļoti stilīgi.
Populāri dārzeņu mizotāji
Dārzeņu nažu kopšana nav prasīga, taču ir ļoti svarīgi saglabāt to ilgmūžību un asumu:
- Roku mazgāšana: Noziņus vienmēr mazgājiet ar rokām ar siltu ūdeni un maigu mazgāšanas līdzekli. Izvairieties no mazgāšanas trauku mazgājamajā mašīnā, kas var sabojāt asmeni un rokturi, kā arī izvairieties no abrazīviem līdzekļiem un asiem sūkļiem.
- Tūlītēja žāvēšana: Pēc naža mazgāšanas nekavējoties nosusiniet to ar mīkstu audums. Tas novērsīs koroziju.
- Regulāra slīpēšana: Regulāri asiniet nažus. Lietojot ikdienā, apmēram 1 reizi mēnesī, retāk lietojot reizi 3-6 mēnešos. Asināšanai vienmēr izmantojiet .dzirnakmeņi vai slīpmašīnaskas ir piemēroti konkrētajam naža veidam un materiālam. Reizi gadā profesionāli uzasiniet nažus.
- Pareiza uzglabāšana: Saglabāt nažus īpašā bloki, magnētiskās sliedes, aizsargplēves vai atvilktņu organizatori, lai novērstu nodilumu vai bojājumus. Nekad neglabājiet nažus vaļējus virtuves atvilktnē.
- Pļaušanas dēļa izmantošana: Griešanai izmantojiet tikai koka vai plastmasas izstrādājumus griešanas dēlīši. Citi materiāli var sabojāt asmeni vai to sabojāt.
Populārākie asināmie akmeņi un asinātāji pēc mūsu klientu domām
Labākie dārzeņu nažu ražotāji
Ja meklējat perfekti funkcionālu un vienlaikus ļoti dizaina izstrādājumu, kas īpaši attiecas uz Nakiri nažiem, paļaujieties uz .Dellinger vai Miyabi.
Citi ražotāji, kas jau sen bauda popularitāti amatieru un profesionālu pavāru vidū, ir Victorinox, Zwilling vai WMF.